Friday, May 30, 2014

[Tips di Dapur] Panduan Pemilihan Bahan Mentah Segar

Dalam penyediaan makanan, amat penting untuk kita memilih bahan yang segar.Ayuh kita lihat beberapa panduan untuk memilih bahan mentah yang segar.

1) SAYUR-SYURAN dan BUAH-BUAHAN.

  • Tidak kering dan layu
  • Tidak berubah warna dan busuk

2) IKAN
  • Kulit berkilat dan cerah
  • Kulit tidak berlendir tebal
  • Lendirnya tidak berlumut atau berlumpur
  • Matanya jernih, bercahaya dan tidak terbenam
  • Insang berwarna merah cerah
  • Tidak berbau busuk
  • Isi pejal dan anjal
3) AYAM
  • Kulit berwarna cerah dan tidak lebam
  • Tidak berlendir dan berbau busuk
  • Isi pejal dan anjal
  • Tidak banyak lemak

4) DAGING
  • Berwarna cerah
  • Tidak berbau busuk
  • Tidak berlendir dan tidak banyak lemak

5) UDANG
  • Kulit berwarna cerah dan bersinar
  • Kepala tidak tertanggal
  • Tidak berbau busuk
6) TELUR
  • Elakkan memilih telur yang pecah, retak dan diselaputi oleh najis kekotoran.

7) BIJIRIN DAN BIJIAN
  • Tidak lembap atau basah
  • Tidak reput dan berkulat 
  • Tidak mengandungi seranggan atau bahan asing

*Untuk mendapatkan pencuci pinggan yang bebas bahan kimia dan 100%semulajadi, bolehla mencuba DISHWASH Shaklee.

Untuk mendapatkan Produk Shaklee,sila hubungi
MAS NEZA
SMS/Whatsapp : 016-607 3849
E-mail : masneza223@gmail.com

No comments:

Post a Comment