Saturday, May 17, 2014

Makanan untuk pesakit gout

Gout ialah sejenis penyakit yang membuatkan sendi-sendi badan menjadi bengkak dan sakit.Keaddan bengkak ini disebabkan oleh "uric crystals" yang terhasil apabila nukleus sel-sel pecah.Pesakit gout sememangnya sangat sensitif terhadap makanan.Ayah saya sendiri menghidap penyakit ini.Salah makan, kaki sakit, tangan sakit.Justeru, apakah makanan yang bersesuaian untuk pesakit gout?




Antara pemakanan yang dicadangkan untuk pesakit gout ialah;

  • Makan banyak buah-buahan dalam bentuk buah dan BUKAN JUS serta SAYUR-SAYURAN HIJAU dalam bentuk jus.


Ini akan menentukan agar air kencing sentiasa alkali dan akan menggalakkan asid urik dikeluarkan dan tidak bertakung di sendi.

  • Banyakkan MINUM AIR KOSONG. 

Kurangkan minum teh, kopi,koko, minuman berkarbonat dan bergula.


  • Hendaklah mengambil vitamin-vitamin dan garam galian berikut;

VITAMIN C (Vitamin C Shaklee.Sila klik SINI)

VITAMIN E (Vitamin E Shaklee.Sila klik SINI)

VITAMIN A
VITAMIN B KOMPLEKS dan multimineral (B complex Shaklee.Sila klik SINI)

MINERAL ZINK (Zinc complex Shaklee.Sila klik SINI)

EVENING PRIMOSE OIL
MINYAK IKAN (Omega Guard, minyak Ikan Shaklee.Sila Klik SINI)

MAKLUMAT LANJUT dan MENDAPATKAN VITAMIN SHAKLEE
HUBUNGI MAS NEZA
016-607 3849 (SMS/Whatsapp)



No comments:

Post a Comment