Warna coklat yang
kehitam-hitaman dan melihatnya saja hati sudah tertarik untuk
menikmatinya.Pengalaman menikmati rasa manis berkrim, dan berlemak pasti
membuatkan anda terliur.
Keenakannya
sering membuat ramai yang beranggapan si coklat ini ‘penggoda jahat’.
Hakikatnya, coklat bukanlah ‘sejahat’ yang disangka.Buktinya, pakar-pakar diet
terkini juga menyarankan makanan ini dimasukkan dalama menu harian
penggemarnya.
Antara
jenis coklat yang terdapat di pasaran ialah;
Caramel
|
Tekstur
lembut dengan campuran jem kacang, caramel dan lapisan coklat yang
menyeliputinya.Manis, tetapi hilang sebaik menikmati campuran kekacang rangup
di dalamnya.
|
Buah-buahan
|
Buah-buahan
yang dicampurkan kacang hazel memberi rasa coklat yang kurang manis,kontra
dengan tekstur lembut sebaik coklat mengenai lidah.
|
Kekacang
|
Campuran
antar coklat susu berkrim dan butiran badam memberi rasa yang cukup lazat dan
unggul.
|
Coklat
hitam
|
Rasa
tulen coklat dapat dirasai apatah lagi coklat tidak berasa terlalu manis dan
cukup enak.
|
Coklat
putih
|
Coklatnya
lembut memberi sensasi manis yang unik serta asyik ketika mengunyahnya.
|
Bebola
coklat
|
Ketika
dinikmati, kombinasi serbukcoklat dan lapisan coklat yang menyeliputinya
begitu enak sekali. Sesekali terasa pahit dan manis berselang-seli.
|
Caramel chocolate
Coklat buah-buahan
Coklat hitam (dark chocolate)
Coklat putih( white chocolate)
Manfaat
coklat yang tersembunyi
Coklat sebenarnya mengandungi banyak zat yang bermanfaat
untuk tubuh badan. Antaranya ialah;
1) Flavonoid-
membantu menurunkan tekanan darah tinggi dan keseimbangan hormone di dalam
tubuh selepas pengeluaran asid nitric.
2) Sebanyak
60% lemak di dalam coklat
terdiri daripada asid stearic yang tidak berkaitan lansung dalam proses
peningkatan kadar kolesterol.
TIPS COKLAT HITAM YANG MENYIHATKAN
Coklat hitam juga dikenali sebagai bittersweet atau
semisweet. Sebanyak 70%
Daripada kandungan di dalam coklat hitam adalah koko
padat atau sedikit gula tambahan.Coklat hitam adalah baik untuk kesihatan
kerana;
a) Antioksidan 8x
lebih banyak daripada strawberi.
b) Mengandungi
mineral seperti kalsium,magnesium dan
potassium.
c) Melancarkan
aliran darah di arteri
d) Makan
sepotong kecil coklat hitam sehari akan menurunkan tekanan darah bagi mereka
yang memiliki darah tinggi.
e) Boleh
membantu menurunkan kadar kolesterol
jahat (LDL) sekitar 10%.
f) Memperbaiki mood dan
memberikan rasa senang dengan meningkatkan kadar serotonin dan endorphin di
otak.
No comments:
Post a Comment